Hayırseverimiz Kaya KARAKAYA

25.09.2019 1387

 

Kaya Karakaya

"Okursan mutlu olursun. İşine kendine ve sözüne sahip olursan hayatta muvaffak olursun . Bu güzel vatanın muvaffak olmuş insanlara ihtiyacı vardır."

(Kaya KARAKAYA) 

KAYA KARAKAYA

1924 yılında Elazığ'ın Harput nahiyesine bağlı Beydoğmuş köyünde doğdu. 1929 yılında babası Elazığ'a yerleşti. Karakaya, 1933 yılında Elazığ Atatürk İlkokulu'nda öğrenim hayatına başladı. 1937 yılında beşinci sınıfı okurken en önemli olayını yaşadı. Atatürk'ü karşılamaya giden öğrenciler arasındaydı. Kendi ifadesiyle "O gün içime yerleşen Atatürk sevgisi bugüne kadar hiç sönmedi, hayatımın sonuna kadar da sönmeyecek."

Atatürk ilkokulunu bitirdikten sonra Mezra Ortaokuluna başladı. O dönem Elazığ'da lise olmadığı için öğrenime devam edemedi. Babası kabzımaldı. Ticaret hayatı babasının yanında kabzımallık yaparak başladı. Dört yıl babasıyla çalıştıktan sonra 1946 yılında vatani görevini yerine getirmek için askere gitti. 1949 yılında terhis oldu. Askerlik dönüşünde ticaret hayatına devam etti. 1954 yılında küçük bir dükkânda, şuan hala devam ettirdiği Bentonit imalatına başladı. Elli yıllık ticaret hayatında örnek bir duruş sergiledi. 1950 yılında evlendi. Dört oğlu oldu.

Eğitime desteği kız torununun doğuştan gelen bir rahatsızlığından dolayı vefat etmesi üzerine torunu anısına Ankara'da bir İlköğretim Okulu yaptırarak başladı. 2000 yılında ilimizde bir Fen Lisesi, Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu yaptırdı. Daha sonraki yıllarda bunlara birde okulumuzu ekledi. Tam bir eğitim gönüllüsü olan yıllarda bunlara birde okulumuzu ekledi. Tam bir eğitim gönüllüsü olan Kaya Karakaya ilimizin önemli şahsiyetlerinde biri olup 1924 yılında başlayan hayatı devriyesi 2008 yılında son bulundu. Ruhu şad olsun.